BNR a redus din nou dobanda de politica monetara

 BNR a redus din nou dobanda de politica monetara
Distribuie sa vada si prietenii tai

Consiliul de administratie al BNR a hotarat reducerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 1,50 la suta pe an incepand cu data de 6 august.

Este deja a treia taiere de dobanda din partea BNR de la inceputul pandemiei si asta inseamna ca este incurajata circulatia banilor, si nu depozitarea lor. Pana acum, BNR a redus deja cu un punct procentual dobanda de politica monetara fata de nivelul la care se afla in luna martie, inainte de starea de urgenta, cand era de 2,5 la suta.

De asemenea, BNR a decis:

  • reducerea ratei dobanzii pentru facilitatea de depozit la 1,00% pe an, de la 1,25% pe an si a ratei dobanzii aferente facilitatii de creditare la 2,00% pe an de la 2,25% pe an;
  • pastrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si in valuta ale institutiilor de credit;
  • continuarea efectuarii de operatiuni repo si a cumpararii de titluri de stat in lei de pe piata secundara.

Conform BNR, economia globala si cea europeana au inceput sa se redreseze in luna mai, pe fondul retragerii treptate a restrictiilor de mobilitate fizica, ramanand insa la niveluri mult inferioare celor prevalente anterior raspandirii infectiei cu coronavirus. In acelasi timp, dinamica recuperarii lor ramane incerta pe termen scurt, fiind dependenta de evolutia pandemiei si a masurilor asociate, dar si sustinuta de masurile fiscale implementate de autoritati, precum si de caracterul acomodativ al politicilor monetare ale bancilor centrale din economiile avansate si cele emergente, incluzand BCE si bancile centrale din regiune.

Vezi AICI comunicatul BNR integral.

Digiqole ad

Ai un anunț de publicat?  Click aici! 


Distribuie sa vada si prietenii tai

Florin Zaharia

Postari asemanatoare