Bani de la stat pentru fermierii afectati de seceta

 Bani de la stat pentru fermierii afectati de seceta
Distribuie sa vada si prietenii tai

Producatorii agricoli ale caror culturi au fost compromise anul acesta din cauza secetei vor putea solicita amanarea, cu pana la 18 luni, a platii ratelor la credite, incluzand dobanzi si comisioane, potrivit unui proiect de lege adoptat de Parlament, prin votul final al Camerei Deputatilor.

Pentru despagubirile la seceta se vor oferi sume considerabile. Nu putem avansa acum o valoare, nu vrem sa cream expectante. Am spus inca de la inceputul acestui fenomen ca vom despagubi pe toti cei care au avut pierderi din cauza acestei secete, care, spun specialistii, nu a mai fost intalnita in ultimii 40-50 de ani. Echipele care constata dimensiunea pagubelor lucreaza inclusiv sambata si duminica, astfel incat, pana pe 15 iunie, sa fie centralizate toate datele privind suprafetele, culturile si locatiile acestora, pentru a gandi o schema de sprijin pentru despagubiri. Ei nu au mai fost despagubiti in ultimii zece ani niciodata pentru seceta”, a declarat ministrul Adrian Oros, intr-o conferinta de presa.

Pentru muncitorii sezonieri, s-a identificat o suma de 50 de milioane de euro, din programul POCU, impreuna cu colegii de la Ministerul Fondurilor Europene, si cu Ministerul Muncii, cu care se realizeaza o schema de sprijin pentru fermierii care angajeaza sezonieri si muncitori zilieri.

De asemenea, prin comunicatul CE, exista posibilitatea sa se ofere despagubiri sub forma de suma forfetara fermierilor, pana la 5.000 de euro si procesatorilor, pana la 50.000 de euro, din bani europeni neutilizati, maxim 1% din disponibilul pe care Romania l-a avut pentru fondurile de dezvoltare rurala.

Digiqole ad

Ai un anunț de publicat?  Click aici! 


Distribuie sa vada si prietenii tai

Florin Zaharia

Postari asemanatoare