Bancile din Romania in fata provocarii coronavirusului

 Bancile din Romania in fata provocarii coronavirusului
Distribuie sa vada si prietenii tai

Banca Nationala a Romaniei si bancile din tara cauta solutii privind asigurarea continutitatii activitatii bancare in contextul epidemiei de coronavirus.

In Romania sunt peste 13.000 de persoane izolate obligatoriu la domiciliu si peste 2.000 in carantina institutionalizata, care ar putea avea probleme cu rambursarea la timp a ratelor.

Bancile au inceput sa primeasca de la clienti cu credite in derulare informari sau notificari privind producerea de evenimente de forta majora, care implica imposibilitatea obiectiva de plata a ratelor la termen.

Totusi, in contractele de credit, bancile prevad conditii in care recunosc situatia de forta majora si imposibilitatea obiectiva a debitorului de a respecta contractul. Clientul are obligatia de a notifica banca, de regula in maximum 5 zile de la producerea evenimentului care a generat situatia.

Posta electronica sau apelul telefonic in call center sunt modalitatile de comunicare formala acceptate de banci in situatii generale obisnuite, apelurile fiind inregistrate, insa prezentarea dovezii pentru un caz de forta majora precum izolarea la domiciliu sau carantina ramane problematica.

Italia, tara europeana cea mai afectata de coronavirus, cu 15.113 de cazuri confirmate si 1.016 de decese, a anuntat prin intermediul ministrului adjunct al Economiei, Laura Castelii, un set de masuri pentru sprijinirea mediului de afaceri:

  • suspendarea platii ratelor la creditele imobiliare pentru cetateni (in anumite conditii). Suspendarea nu inseamna anulare ratelor, ea va veni la pachet cu prelungirea perioadei de rambursare;
  • suspendarea platii unor taxe si contributii catre bugetul de stat;
  • facilitati speciale pentru companiile mici care au sub 6 angajati;
  • facilitati pentru salariatii care isi pierd locurile de munca din cauza crizei.

In ideea de ajuta companiile care trec printr-o perioada dificila, bancile europene le-au cerut autoritatilor din Uniunea Europeana sa relaxeze cerintele de capital si alte bariere de reglementare.

Digiqole ad

Ai un anunț de publicat?  Click aici! 


Distribuie sa vada si prietenii tai

Florin Zaharia

Postari asemanatoare