APIA lanseaza scheme noi de sprijin pentru fermieri

 APIA lanseaza scheme noi de sprijin pentru fermieri
Distribuie sa vada si prietenii tai

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura aduce la cunostinta fermierilor lansarea a 3 noi scheme de sprijin in cadrul Masurii 21 – Sprijin temporar cu caracter exceptional acordat fermierilor si IMM-urilor care au fost afectati in mod deosebit de criza COVID-19 din Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014 – 2020, respectiv in sectorul zootehnic – bovine, sectorul zootehnic – ovine si / sau caprine, dar si in sectorul vegetal – legume-fructe si cartofi.

Sprijinul are in vedere atenuarea problemelor legate de lichiditati care pericliteaza continuitatea activitatilor agricole, respectiv a productiei primare in agricultura, in sectoarele antementionate, acestea fiind cele mai afectate de impactul COVID-19.

Avand in vedere pierderile suferite din cauza pandemiei de COVID- 19, fermierii vor fi sprijiniti in vederea reluarii fluxului tehnologic normal al fermei si mentinerea viabilitatii fermelor.

Sprijinul va fi acordat sub forma de suma forfetara raportata la dimensiunea fermei si urmeaza sa fie platit pana la 30 iunie 2021, pe baza cererii de sprijin aprobata de autoritatea competenta pana la 31 decembrie 2020.

Potentialii beneficiari ai acestui sprijin temporar cu caracter exceptional sunt fermierii activi, conform definitiei in sensul art. 9 din Reg. (UE) nr.1307/2013, respectiv legislatiei nationale, crescatori de animale din speciile bovine, ovine/caprine, si/sau fermieri din sectorul vegetal, respectiv cei din sectorul de legume-fructe si cartofi, inscrisi in evidenta APIA cu cod unic de identificare, care au depus cerere unica de plata in anul 2020 si care respecta criteriile de eligibilitate, specifice schemei de sprijin temporar cu caracter exceptional acordat fermierilor si IMM-urilor care au fost afectati in mod deosebit de criza COVID-19.

Fermierii activi sunt:

  • beneficiarii care au indeplinit calitatea de fermier activ si au incasat plati directe conform dovezilor verificabile aferente cererii unice de plata din campania 2019;
  • beneficiarii care au solicitat plati directe pentru prima data in anul 2020 si indeplinesc prevederile OM nr.619/2015 cu modificarile si completarile ulterioare.

Cererile de solicitare a sprijinului temporar cu caracter exceptional aferente sectoarelor bovine, ovine, caprine, sectorulului legume-fructe si cartofi, insotite de documentele generale si specifice, pot fi depuse la centrele judetene/locale ale Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura, respectiv al municipiului Bucuresti sau transmise prin fax, posta sau format electronic scanat prin e-mail, cu conditia asumarii prin semnatura de catre beneficiar pe fiecare pagina a documentului transmis.

In conformitate cu prevederile Ordinului Ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale nr. 284/23.09.2020, cererile de sprijin se depun la centrele judetene/locale ale APIA incepand cu data de 25 septembrie 2020, pana la data de 23 octombrie 2020.

Alocarea financiara pentru aceasta masura este de 150 milioane de ero.

Pentru mai multe detalii privind conditiile generale si specifice de acordare a Sprijinului temporar cu caracter exceptional, consultati Ghidul solicitantilor pentru masura 21 – sprijin temporar cu caracter exceptional acordat fermierilor si IMM-urilor care au fost afectati in mod deosebit de criza COVID-19 (articolul 39b) accesand linkul.

Digiqole ad

Ai un anunț de publicat?  Click aici! 


Distribuie sa vada si prietenii tai

Florin Zaharia

Postari asemanatoare