4 Intreprinderi sociale europene, aflate in Tendinte, despre care ar trebui sa stim

 4 Intreprinderi sociale europene, aflate in Tendinte, despre care ar trebui sa stim
Distribuie sa vada si prietenii tai

Exemple de buna practica din antreprenoriatul social european, destinate sa mobilizeze si antreprenorii sociali din Romania, aflati inca in faza de cercetare si studiu a acestui tip de afacere. 

Geniala idee de a aduce in fata lumii afaceri sociale de succes din batrana Europa, ii apartine lui Grant Trahant– fondatorul companiei Causeartist. Causeartist este o platforma globala a comunitatii si a intreprinderilor sociale. Aceasta acopera branduri, startup-uri si antreprenori sociali care au impact asupra lumii prin intermediul Social Enterprise. Lumea afacerilor si a tehnologiei se schimba. Din ce in ce mai multe marci si startup-uri implementeaza Social Impact inca din faza conceptuala a proiectelor lor. Disruptors for GOOD– exploreaza antreprenori sociali din intreaga lume care si-au dedicat viata modei etice, investitiilor in impact, calatoriilor durabile si intreprinderilor care afecteaza lumea intr-un mod pozitiv, sub forma unor interviuri 1:1.

Europa taram arid sau propice afacerilor sociale?

Europa este un continent complex si un teren nu tocmai propice antreprenoriatului social. Multe culturi, limbi si moduri de gandire si de viata diferite impartasesc osuprafata mica de pamant. Granitele sale au fost redefinite de nenumarate ori de-a lungul istoriei, in mare parte datorita revolutiilor politice care s-au transformat chiar in razboaie devastatoare. Rupturile sociale sunt inevitabile chiar in fiecare dintre tarile sale: teritorii care pretind independenta politica, nationalismul care se opune politicilor externe unificate, stanga radicala versus partidele de dreapta

In timp ce aruncam o privire asupra dezastrului refugiatilor si catre sosirea masiva a imigrantilor africani in conditii inumane, ruperea zbuciumata a Regatului Unit din UE, spre indicii de poluare a aerului si spre situatia instabila a ocuparii fortei de munca creata de fantoma mereu amenintatoare a crizei financiare (doar pentru a numi cateva exemple), s-ar parea ca intreprinderile sociale in Europa, nu exista. Cu toate acestea, lucrurile se schimba. Exista o noua tendinta care se raspandeste in randul tinerilor antreprenori. Aceasta sustine cu tarie inovatia sociala. Acest mugur infloreste deja in toata Europa, creand o constiinta ca aceasta lume trebuie sa se inoveze.

Cu o situatie sociala atat de incerta, Vechiul Continent este un candidat perfect pentru dezvoltarea unui nou concept de afaceri, unul care este mai constient si functioneaza pentru mediul sau. Aduc cateva exemple ale acestui nou curs care se stabileste pas cu pas intre noile generatii de antreprenori. Iata cele cinci intreprinderi sociale in trend din Europa, despre care ar trebui sa stiti.


Le Bistró Valladolid

Bucataria spaniola de inalta calitate este renumita la nivel mondial, intreprinderile cu produse alimentare si bauturi se gasesc peste tot in granitele sale. De aceea, este necesar ca toti sa urmeze exemplul Le Bistro, un restaurant spaniol care a reusit sa isi reorganizeze intreaga structura pentru a gazdui mai multe programe de promovare si finantare sociala. Acestea fac parte din Proiectul Pieta, o afacere sociala care permite reabilitarea sociala si de angajare a detinutilor din inchisorile peruane prin confectionarea imbracamintei. In acest fel, uniformele lui Le Bistro au un sens social. Si nu putem sa nu mentionam preocuparea lor pentru mediu. Acestea sunt in centrul unui sistem de imprumut pentru o ceasca la micul dejun. Cu aceasta, in fiecare zi clientii obisnuiti isi iau cafeaua intr-o ceasca cu capac. Cand isi intorc paharul a doua zi, primesc una noua. Si cum ramane cu managementul deseurilor ? Toate ambalajele lor de unica folosinta sunt biodegradabile. Ei fac campanii pentru a avea zero deseuri in alimentatie.

Le Bistro este, fara indoiala, un exemplu pentru Europa in ceea ce priveste inovarea sociala in industria alimentara si a bauturilor, deoarece cuprinde ceea ce ar trebui sa se intrebe fiecare afacere sociala: In activitatea mea, ce domenii pot folosi pentru a crea un impact pozitiv in societate si mediu?


Specialisterne

Specialisterne este un exemplu perfect al modului in care ideile mari reformuleaza societatea, acordand o valoare indiscutabila, a ceea ce a fost un grup de persoane excluse social. S-a nascut in Danemarca, dar s-a ramificat in curand in alte tari europene. Activitatea sa principala consta in includerea pe piata muncii a persoanelor cu sindroame autiste, Asperger si altele asemenea. Acestea sunt persoane cu abilitati foarte specifice, care se dovedesc a fi calitati perfecte pentru a indeplini anumite tipuri de sarcini.

Acesta este un mod de concentrare a caracteristicilor care, de obicei, ii lasa pe acesti oameni in afara piatei muncii, spre a ii transforma in muncitori competitivi si specializati. S-a constatat ca aceste persoane sunt foarte meticuloase atunci cand indeplinesc sarcini, alocand resurse suplimentare pentru a-si atinge obiectivele. Cu alte cuvinte, ei sunt capabili sa lucreze fara sa isi distraga atentia pentru perioade lungi de timp.

O persoana cu TSA poate sa nu fie bine echipata pentru a face fata muncii frenetice a unui mediu de birou, cu un flux constant de stres si stimuli si sarcini care sunt adesea lasate neterminate pentru a incepe altele noi. Cu toate acestea, exceleaza la testarea software, digitalizare, BPO, dezvoltare computer, programare si culegere de date. Companii de renume mondial, precum Hewlett-Packard sau Microsoft au angajat profesionisti din Specialisterne ca personal specializat, cu rezultate deosebite.

Aceasta companie este un exemplu perfect despre modul in care o idee buna se poate transforma in mai bine viata oamenilor care au fost vazuti de multi drept obstacole sau doar persoane care nu au nimic de oferit.


Ecoalf

Aceasta companie spaniola este lider global in inovarea sociala legata de industria de reciclare. Povestea sa este la fel de uimitoare ca imbracamintea. Fondatorul sau a lucrat in industria modei si a fost exasperat de risipa uriasa de resurse naturale si cantitatea de deseuri generate de industria modei. Ideea sa a inceput ca o investitie modesta in cercetare si dezvoltare pentru a inlocui materia prima bazata pe resurse cu materia prima bazata pe deseuri. In prezent, este una dintre cele mai importante companii din lume in acest domeniu. A reusit sa confectioneze imbracaminte de inalta calitate din materiale reciclate, in majoritate materiale plastice PET si plase de pescuit.

Dupa ce vedeti, atingeti si purtati hainele Ecoalf, intelegeti cu adevarat posibilitatea unei schimbari efective a industriei de imbracaminte si a lumii in general. Hainele sunt de foarte buna calitate si au un design uimitor. Produsul final este atat de reusit, incat a atras chiar atentia unor vedete precum Will I am sau Gwyneth Paltrow, care i-au si sponsorizat. Campaniile lor de colectare a gunoiului in mediile costiere si cooperarea lor cu tarile in curs de dezvoltare au dat un exemplu pentru alte companii si guverne. Nu este intamplator ca lucreaza cu parteneri din intreaga lume, din Mexic pana in Taiwan, Coreea sau Portugalia. Modelul lor se bazeaza pe integrarea si cercetarea continua a tehnologiei capabile sa transforme noi materiale reziduale in moda.

Nu pot termina sa vorbesc despre ele fara sa mentionez unul dintre cele mai ambitioase proiecte ale lor: Upcycling oceans. In cadrul acestui proiect, ei au contactat pescarii din Mediterana pentru a-si elimina plasele de pescuit prin Ecoalf, astfel incat oceanele sa fie curatate progresiv.


Pepe Energy

Una dintre cele mai mari probleme din Spania consta in coruptia, speculatiile si supraincarcarile legate de companiile de energie. Datorita faimoaselor baterii Tesla, care au deschis usa pentru auto-aprovizionare pentru cetatenii care isi puteau permite investitiile necesare, guvernul spaniol prin Departamentul Industriei si Energiei a stabilit o noua taxa de care mass-media din lume s-a distrat. Poate parea o nebunie, dar aceasta noua lege a impozitat orice incercare de a produce energie pentru autoconsum. A fost supranumita ,,taxa solara”.

Este esential sa intelegem atmosfera tragica din jurul industriei din Spania, unde in secolul 21 exista inca oameni care traiesc in intuneric din cauza faptului ca nu isi pot permite alimentarea cu energie electrica. Doar stiind acest lucru, veti putea intelege cat de eroica este aceasta companie. Proiectul lor este inca in stadiul beta, dar isi vand deja serviciile.

Este foarte dificil sa identifici cu exactitate sursa de energie care a ajunge la casa ta, dar ei se angajeaza sa investeasca in energie regenerabila. Pe de alta parte, ofera un serviciu de asigurare care ridica factura cu 0,25 EU pe luna si garanteaza ca aprovizionarea nu va fi intrerupta in cazul in care va pierdeti locul de munca sau aveti probleme sa platiti factura la energie electrica (pana la 90 EU / luna, timp de un an) Din cauza crizei financiare, multe familii spaniole au intrat in faliment. Cresterea enorma a facturii de energie electrica a adus aceste familii intr-o situatie de saracie energetica, neputand sa-si permita energie electrica, incalzire sau apa calda. Pepe Energy este aici pentru a rezolva aceasta problema, pentru a investi in energii ecologice si pentru a imbunatati reputatia companiilor de energie.


Acestea sunt doar cateva exemple ca se pot construi afaceri sustenabile si in afara modelului clasic care vizeaza maximizarea profitului. Se poate si se intampla chiar in Europa. Astept cu nerabdare momentul cand macar un antreprenor roman se va remarcat printr-o astfel de afacere, pentru a inscrie Romania in trend-ul european si mondial.

Sursa: https://www.causeartist.com/social-enterprises-in-europe/

Digiqole ad

Ai un anunț de publicat?  Click aici! 


Distribuie sa vada si prietenii tai

Adina Tirban

Postari asemanatoare