10.000 de participanti la Festivalul „RomanIA Autentica” Hobita 2023

 10.000 de participanti la Festivalul „RomanIA Autentica” Hobita 2023
Distribuie sa vada si prietenii tai

Sambata, 24 iunie, Ziua Internationala a Iei a fost o zi de sarbatoare pentru comuna lui Brancusi. Hobita, satul sau natal a primit vizita miilor de turisti veniti din toate colturile Romaniei sa participe la cel mai mare eveniment dedicat celebrarii iei.

Chiar daca manifestarile au inceput la ora 14:00 cu parada portului popular oamenii au venit inca de la ora 10:00. Asa, au avut timp sa viziteze pe indelete standurile celor aproape 40 de expozanti.

Cu acest prilej Primaria si Consiliul Local Pestisani aduce multumiri tuturor mesterilor populari si artistilor plastici care au venit la eveniment din Gorj, Arges, Mehedinti sau Valcea.

Expozitiile cu vanzare au inceput cu Scoala Populara de Arta Constantin Brancusi reprezentata prin mesterii – Florin Tantan – costume populare, Filomela Tistere si Claudia Draghescu – covoare oltenesti, Vacariu Mihaela – tesaturi, Miute Valerica – icoane pe sticla, Ion Coneru – roata olarului.

De la Valcea au venit Alexandru Ilinca – mester opincar, Puietu Ion – olar autentic.

Din Mehedinti au venit Sevastita Mudava, Seimeanu Victoria, Fantana Constanta cu bijuterii si decoratiuni hand made.

De la Arges au venit-Elena Nencov – costume populare, tesaturi si papusi traditionale si Trufeanu Aurel- mester popular turta dulce.

De la Gorj – Florin si Iliana Gheorghiu – iconari, Gheorghe Ciuncanu – costume populare autentice, Ion Ratezeanu – olarit, Ionel Traian – miniaturi de lemn,  Loredana Gavriliu si Povestea Papusilor de macrame, Oana Paunescu – tablouri pe lemn – artist plastic, Polina Kovacs – covoare oltenesti, Paula Poenaru – decoratiuni hand made, Cristina Bujor si Adriana Toropu – bijuterii si decoratiuni hand made, Petrache Mirabela – Ia de sub Munte Tismana – costume populare autentice, Clay 4 All – produse din ceramica, Le Charm – produse handmade, mobilier pictat, Marius Narban – lavanda si decoratiuni florale din lavanda, Viorel Surdila – miere de Francesti, Marin Predut – tocatoare de lemn, Ghitoaica Ana Maria – lavanda, Nicolcioiu Ion-palarii, Pupazan Liliana, Marin Niculae costume populare/ii, Tarvulea Aurelia-gablonturi, Lavanda Eli – produse din lavanda, sapunuri naturale, Radu Sorin bijuterii hand made.

De asemenea, si-au dat concursul Universitatea „Constantin Brancusi” – Facultatea de Ingineria si Management in Alimentatie Publica si Agroturism, Liceul Tehnologic Constantin Brancusi Pestisani – cu  expozitii de obiecte traditionale vechi si produse rezultate din activitatea practica aferenta proiectelor de diploma, Bunicii Comunitatii Pestisani cu o expozitie de costume populare traditionale apartinand Mariei Stoichin, beneficiar, stand de obiecte confectionate de bunicii din Pestisani, si o scurta claca traditionala.

Biblioteca Judeteana „Christian Tell” Gorj a realizat o documentare exceptionala vizavi de povestea costumului popular oltenesc, aducand la Hobita 11 planse din colectia donata de Iosif Keber. Expozitia a fost foarte apreciata atat de public cat si de tesatorii de costume populare care au gasit modele inca nedescoperite de ei inca.

De buna dispozitie a copiilor s-au ocupat la atelierele de creatie Biblioteca Judeteana Christian Tell, Asociatia Fii Satului Francesti din Gorj, After School Micul Artist Pestisani si Asociatia Be TeeN impreuna cu L’atelier d’Amina.

Nici chiar ploaia nu a reusit sa strice farmecul festivalului, asa ca dupa amiaza fluxul de oameni a fost impresionant.

Mii de oameni au stat pana dincolo de miezul noptii sa asiste la recitalurile folclorice sustinute de tarafuri consacrate din Gorj, de Doina Gorjului si solistii sai.

Publicul a reactionat pe masura si i-a sustinut cu ropote de aplauze pe AURORA si SANDEL MIHAI, CORNELIA si LUPU REDNIC,  IONUT DOLANESCU sau pe maestrul GRIGORE LESE care, incantat de prezenta numeroasa a oamenilor si-a prelungit special pentru public recitalul sustinut.

Festivalul s-a incheiat cu un frumos foc de artificii in aplauzele tuturor.

Aceasta a fost editia 2023.

Oameni din comuna Pestisani va multumesc!

Multumim pentru sprijin si colaborare – UAT – Consiliul Judetean Gorj, Scoala Populara de Arte Constantin Brancusi, Centrul pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Gorj, Biblioteca Judeteana Christian Tell, Ansamblul Artistic Profesionist Doina Gorjului.

Toti cei prezenti au avut posibilitatea sa plece acasa cu o amintire personalizata – o fotografie gratuita realizata de Happy Memories Cabina Foto! Tot ei vor realiza si albumul digital cu cele mai frumoase costume populare prezente la festival.

Multumim CRICOVA si SIOMAX pentru sustinere.

Programul manifestarilor a fost transmis in direct timp de peste 6 ore de catre TVR Craiova. Multumim pentru colaborare.

Ne revedem cu Festivalul Romania Autentica la cea de-a saptea editie in 2024!

Digiqole ad

Ai un anunț de publicat?  Click aici! 


Distribuie sa vada si prietenii tai

Florin Zaharia

Postari asemanatoare