Guvernul vrea reducerea plafonului de garantii pentru “Prima Masina”

 Guvernul vrea reducerea plafonului de garantii pentru “Prima Masina”
Distribuie sa vada si prietenii tai

Guvernul intentioneaza sa reduca plafonul pentru programul guvernamental „Prima masina” de la 6,5 milioane de lei in 2019 la 5 milioane de lei in 2020, potrivit unui proiect de modificare a OUG 17/2019 publicat in transparenta decizionala pe site-ul Ministerului de Finante.

Doar sapte persoane au depus cereri de garantare prin programul Prima Masina, in 2019, potrivit argumentatiei guvernamentale. Programul Prima Masina a pornit cu garantii de 50 de milioane de lei, pentru a stimula achizitia de masini noi, dar s-a dovedit, in timp, prea putin atractiv pentru cumparatori, care au preferat metodele clasice de achizitie, rate sau leasing.

„(…) avand in vedere gradul redus de utilizare al plafonului pentru anul 2019 precum si perioada scurta de timp necesara implementarii imbunatatirilor aduse Programului prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 17/2019 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 66/2014 privind aprobarea Programului de stimulare a cumpararii de autoturisme noi.

(…) Propunerea de asigurare a continuitatii Programului pentru anul 2020 prin alocarea acestui plafon este justificata prin prisma noilor facilitati oferite prin Program implementate in anul 2019, care au nevoie de o perioada mai extinsa de aplicare pentru a putea fi cunoscute de potentialii beneficiari si ca in implementarea fiecarui program guvernamental nou sau a unor facilitati de garantare noi exista o inertie specifica. In situatia in care pe parcursul anului 2020 se vor inregistra cereri din partea potentialilor beneficiari privind accesarea Programului, plafonul propus prin prezentul act normativ se va majora corespunzator”, se arata in nota de fundamentare.

In prezent, pentru a beneficia de garantarea creditului, cumparatorul trebuie sa plateasca 5% avans pentru motoare termice, 25% pentru hibride si 30% pentru electrice si PHEV.

Digiqole ad

Ai un anunț de publicat?  Click aici! 


Distribuie sa vada si prietenii tai

Florin Zaharia

Postari asemanatoare