„Pandenomics” – Modul in care COVID19 schimba afacerile si societatea

  „Pandenomics” – Modul in care COVID19 schimba afacerile si societatea

Distribuie sa vada si prietenii tai

O lucrare succinta si coerenta a tanarului academician Andrei Rogobete despre pasii corecti de urmat intr-o economie actuala si viitoare, generatoare de bunastare reala pentru toti actorii economici implicati. Un discurs care promoveaza ideea de antreprenoriat social, in sensul profund al expresiei, menit sa propuna un alt model economic- bazat pe un cadru legal si etic in acelasi timp.   

Exista asadar scantei luminoase in peisajul sumbru si sarac pe care il traverseaza Occidentul. Insa aceste palpairi de speranta nu se regasesc in locurile anticipate de catre analisti, ci mai degraba in zonele intrinsec competitive. Afacerile s-au mobilizat la o scara nemaiintalnita si cu atat mai putin asteptata, pentru a atenua efectele crizei COVID-19 – si a facut-o in mod voluntar.

Exemple de buna practica comerciala

Merita sa amintite cateva exemple din Marea Britanie si nu numai—exemple pe care le-ar putea urma si companiile romanesti:

– Practic, toti principalii comercianti cu amanuntul din supermarketuri ofera o forma de reducere si / sau beneficii de cumparare pentru lucratorii cheie. Magazine precum Tesco, Sainsbury, Aldi si Lidl isi deschid din timp portile pentru lucratorii cheie. Aldi acorda angajatilor sai un bonus de 10% pentru efortul depus in timpul crizei.

– Marea majoritate a furnizorilor de telecomunicatii din Marea Britanie ofera acces nelimitat la site-ul NHS. Id Mobile ofera si celor peste 70 de ani apeluri nelimitate gratuite catre orice destinatie din Marea Britanie.

– Principalele retele farmaceutice, prioritizeaza livrarile cheie si restrictioneaza vanzarea de articole neesentiale.

– Companiile de livrare si transport, cum ar fi Royal Mail, TNT, UPS si altele, acorda prioritate bunurilor critice utilizate pentru a ajuta la ameliorarea crizei. Marii retaileri online, cum ar fi Amazon, procedeaza la fel.

– Chiar si garaje de reparatii auto precum KwikFit si Focent Autocentres ofera reduceri si timp de asteptare redus pentru lucratorii cheie, in special personalului din sistemul de sanatate.
Accentul aici este pus pe „voluntar”. Aceste masuri sunt voluntare: nu exista nici o cerinta guvernamentala sau un cadru de reglementare care sa le aplice. Mobilizarea si initiativele coplesitoare luate de catre numeroase companii trebuie laudate, in ciuda derapajelor altora.

Cu toate acestea, impactul COVID-19 asupra afacerilor este mai profund. Cu totii ne-am trezit instinctiv la o realitate care a fost prezenta de-a lungul timpului. Anume, nicio companie nu opereaza sau, intr-adevar, nu supravietuieste in vid. Profitul este legat de scop; partile interesate conteaza la fel de mult ca si actionarii – daca nu chiar mai mult in anumite cazuri.

Inca de la infiintare, CEME lupta pentru o economie de piata libera, care se bazeaza pe o baza de valori etice si morale. Una care este condusa de intreprinderile in sine, nu de un cadru de reglementare condus de guvern. Realizarea fundamentala a faptului ca succesul pe termen lung al afacerilor consta intr-o forma de guvernare care ia in considerare in mod activ toate partile interesate, atat interne cat si externe este cheia spre un viitor stralucit. Directorul CEME, Richard Turnbull, a scris recent o piesa mai elaborata pe aceasta tema. 

Recuperarea macroeconomica pe termen lung este vitala

Intreruperea economica pe termen scurt poate parea dificila, insa ghidul pentru redresarea pe termen lung va dicta traiectoria cresterii macroeconomice. Din pacate, aici stau riscurile majore. Obtineti raspunsul politic corect, iar curba de crestere economica va fi mai asemanatoare cu o redresare „in forma de V” – dupa cum ar sublinia multi economisti optimisti. Intelegeti gresit si vom fi intr-o lupta economica prelungita „in forma de L”. Una care va avea un impact profund asupra intreprinderilor mari si mici.

Desigur, la fel ca in criza din 2007-2008, politicienii nu au de ales decat sa pompeze economia cu lichiditati pentru a mentine lucrurile in miscare literalmente. Motivul care sta la baza scaderii ratelor dobanzii este, de asemenea, de inteles. Dar poate fi mai putin convingator – creditarea se ieftineste, se promoveaza lichiditatea si astfel se confera o anumita incredere pe piete. Din pacate, pentru factorii de decizie, pietele au reactionat negativ. S&P 500, DOW si FTSE 100 au inregistrat scaderi de peste o treime din plafonul lor total de piata. Ratele somajului cresc si deficitul national global, este foarte probabil sa creasca.

Problema este ca masuri precum scaderea ratelor dobanzilor au provocat panica in randul investitorilor si au sporit incertitudinea generala a crizei COVID-19. Investitorii au vazut masurile, nu drept un stimul, ci mai degraba drept o forma de sustinere artificiala a vietii pentru o economie care este probabil in stare critica. Aceste masuri au creat panica si nu incredere.

Din nou, pachetul de stimulare pentru afaceri si pentru angajatii independenti este o necesitate, nevoile celor mai afectati de pandemie trebuie sa fie satisfacute. Intreprinderile mici, cum ar fi frizeriile, restaurantele, barurile si altele nu pot fi luate in considerare pentru circumstantele pe care nu le pot controla. In egala masura, angajatii independenti, multi dintre ei ar putea dori sa lucreze, dar nu sunt in masura date fiind restrictiile actuale. Sprijinul financiar temporar trebuie furnizat rapid si eficient in aceste cazuri.

Cu toate acestea, cursul redresarii macroeconomice ramane o provocare – cea care ne va afecta probabil pe toti in diferite grade. Ian Stewart, economist-sef la Deloitte, avertizeaza ca, „in lunile urmatoare, cheltuielile guvernamentale vor fi cele care vor sustine economiile din vest. Veniturile fiscale vor scadea. Nivelurile datoriilor publice par sa creasca peste varfurile observate in timpul crizei financiare. „

Provocarea cu care ne confruntam este dubla: In primul rand, trebuie sa ne asiguram ca virusul COVID19 este controlat sau ca se gaseste un tratament adecvat. Si in al doilea rand, implementarea unei politici fiscale care este axata pe o crestere pe termen mediu-lung. Una care promoveaza cheltuielile, dar protejeaza economiile si principiul economiei. Prin urmare, ratele dobanzilor scazute ar trebui sa fie mentinute in functie de minimul absolut necesar pentru a readuce economia la starea ei anterioara crizei.

La final oricum impactul asupra vietii este dezorientant. Din pacate, prea multi vor deceda inainte de timpul lor. Totusi, provocarea pe care o prezinta COVID-19 ar trebui sa ne determine si pe noi sa ne schimbam. Aceasta pandemie ar trebui sa ne mobilizeze pentru a dezvolta o coordonare internationala mult mai mare cu privire la controlul si prevenirea bolilor.

COVID-19 a oprit lumea din evolutia sa, insa o criza este, de asemenea, o sansa pentru noi oportunitati. Pentru a rascumpara aceasta situatie actuala, Occidentul ar trebui sa inceapa prin promovarea unui model socio-economic reinnoit. Unul in care functiile naturale ale pietei functioneaza (asa cum au fost destinate initial), in tandem cu constiinta morala pentru dezvoltarea unei societati libere si virtuoase.

SURSA : Andrei E. Rogobete – director asociat al Centrului pentru intreprinderi, piete si etica. (CEME)din Marea Britanie este un profesionist inalt calificat in comunicare si afaceri, dar si un sustinator fervent al Eticii globale in afaceri si al construirii unui capitalism moral.

 

Digiqole ad

Ai un anunț de publicat?  Click aici! 


Distribuie sa vada si prietenii tai

Adina Tirban

Postari asemanatoare